Jongerencoaching
‘Mentale gezondheid studenten onder druk’ publiceert ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Grote groepen jongeren kampen met hoge mate van stress, prestatiedruk en eenzaamheid.
Jij bent niet de enige die ervaart!
Pas als je goed in je vel zit, komt het beste in je naar boven. Hoe zorg je ervoor dat je (weer) goed in je vel komt te zitten? Hier komt veerkracht bij kijken; voldoende veerkracht zorgt ervoor dat je na een moeilijke situatie weer ’terugveert’ (misschien zelfs groeit!).
Veerkracht
Wat is veerkracht en weerbaarheid? Wordt je ermee geboren? Wat wordt ermee bedoeld? Veerkracht wordt omschreven als het weerstandsvermogen van iemands gestel of karakter.
Maar volgens mij is veerkracht nog meer dan dat: het betekent dat je sterk genoeg bent en met voldoende zelfvertrouwen om nieuwe mogelijkheden/omstandigheden en kansen om te kunnen gaan. En dat is ontzettend waardevol.
3 Tips om veerkracht te ontwikkelen
1. De eerste tip is opladen. Net als een telefoon werkt opladen door te laten liggen niet om ons weer op te laden. Zoek uit waar jij energie van krijgt, dit is voor iedereen anders : muziek draaien, sporten, wandelen, mediteren, chillen met vrienden, etc. Zorg ervoor dat je op regelmatige basis je energie weer oplaadt door leuke activiteiten in je agenda te plannen.
2. Schrijf bijna dagelijks in een dagboek. Door het opschrijven van je gedachten kan je teruglezen of je negatieve of positieve gedachtes hebt. Probeer negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten. Kan je de negatieve gedachtes niet doorbreken? Schrijf dan iedere dag op waar je trots op bent of dankbaar. Al is het maar een klein dingetje: dat ik het geprobeerd heb of genoten van de herfstkleuren.
3. Laat weten wat je voelt, praat over wat je voelt met iemand die je vertrouwd. Vind je het moeilijk om over je gevoel te praten? Dat is heel begrijpelijk. Probeer een klein stapje te maken en toch iemand in vertrouwen te nemen, want dit lucht op en kan helpen bij het vinden van een oplossing. Weet je niet wie je het kunt vertellen? Denk bijvoorbeeld aan je ouders, broer of zus, huisgenoot of mentor.
Ik ben gespecialiseerd in coachen en trainen van jongeren.
Wil je weten hoe ik jou hiermee kan helpen? Bel me of stuur me een bericht.