fbpx
06-1747 6240 info@hucama.nl

Hij zit op zijn kamer te gamen, met zijn kamerdeur dicht, koptelefoon op zijn hoofd.  Zijn ouders denken dat hij aan het leren is voor de belangrijke rekentoets volgende week. De gedachte aan de toets alleen al maakt hem prikkelbaar. Hij wil het leren zo lang mogelijk uitstellen. Het gaat hem toch nooit lukken, denkt hij bij zichzelf.

Zijn beste vriend vroeg gisteren nog om samen te gaan leren en te oefenen. Hij vertelde zijn vriend dat hij er geen zin in had en ging gamen. Zijn vriend zou hem toch maar uitlachen, dacht hij bij zichzelf.
De volgende dagen wordt hij steeds prikkelbaarder en snauwt tegen zijn vader en moeder als ze hem iets vragen. Hij sluit zich in zijn kamer op, om te gamen.

Zijn vriend vertelde hem dat hij de rekentoets best spannend vindt. Hij had zijn vader gevraagd hem te helpen met het oefenen van de rekensommen. Zijn vriend denkt de toets wel voldoende geoefend te hebben.

 De rekentoets
Het moment van de rekentoets is aangebroken. Hij voelt zich heel verdrietig worden en is boos op zichzelf omdat hij de vragen niet kan oplossen. Hij probeert het nog, maar met verhoogde hartslag en zweethanden, verliest hij zijn geduld. Hij gooit zijn pen weg en stampt de klas uit omdat het hem te veel wordt.

Dit gedrag wordt ook wel faalangst genoemd. Faalangst komt veel voor, bij zowel jongens als meisjes. Naar schatting heeft op de basisschool ongeveer 1 op de 12 kinderen last van faalangst.  Vaak worden de signalen hiervan niet herkent. Niet ieder kind reageert zoals bovenstaand beschreven.

Signalen herkennen
Een kind dat last heeft van faalangst kiest er lang niet altijd voor om dat te melden op school. Omdat hij dan mensen ontmoet die – met de allerbeste bedoelingen – aan gaan geven dat het niet nodig is om angstig te zijn.

Vaak kiezen kinderen ervoor hun faalangst te verbergen. Stoer van buiten, angstig van binnen. Grappig van buiten, bang van binnen. Als faalangst naar buiten komt, voelt dat als voor schut staan.

Herken jij de signalen van faalangst?

Wil je meer weten over het herkennen van faalangst, neem dan contact met me op
of schrijf je in voor de gratis workshop Herkennen en omgaan met faalangst.