fbpx
06-1747 6240 info@hucama.nl

Mentale gezondheid studenten onder druk’  publiceert ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 11 november 2021.

Grote groepen jongeren kampen met hoge mate van stress, prestatiedruk en eenzaamheid. 
Jij bent niet de enige die dit ervaart!

Pas als je goed in je vel zit, komt het beste in je naar boven. Hoe zorg je ervoor dat je weer goed in je vel komt te zitten? Hier komt veerkracht bij kijken; voldoende veerkracht zorgt ervoor dat je na een moeilijke situatie weer ’terugveert’ (misschien zelfs groeit!). 

Veerkracht
Wat is veerkracht? Wat wordt ermee bedoeld? Veerkracht wordt omschreven als het weerstandsvermogen van iemands gestel of karakter. Maar volgens mij is veerkracht nog meer dan dat: het betekent dat je sterk genoeg bent en met voldoende zelfvertrouwen om nieuwe mogelijkheden/omstandigheden en kansen om te kunnen gaan. En dat is ontzettend waardevol. 

3 Tips om veerkracht te ontwikkelen

1. De eerste tip is opladen. Net als bij een telefoon werkt opladen niet door te laten liggen.
Zoek uit waar jij energie van krijgt, dit is voor iedereen anders : muziek luisteren, sporten, wandelen, mediteren, chillen met vrienden, etc.  Zorg ervoor dat je op regelmatige basis je energie weer oplaadt door leuke activiteiten in je agenda te plannen.   
2. Schrijf bijna dagelijks in een dagboek. Door het opschrijven van je gedachten kan je teruglezen of je negatieve of positieve gedachtes hebt.  Probeer negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten. Lukt het je niet om de negatieve gedachtes te doorbreken? Schrijf dan iedere dag op waar je trots op bent of dankbaar. Al is het maar een klein dingetje: dat ik het geprobeerd hebt of genoten van de herfstkleuren. 
3. Laat weten wat je voelt, praat over wat je voelt met iemand die je vertrouwt. Vind je het moeilijk om over je gevoel te praten? Dat is heel begrijpelijk. Probeer een klein stapje te maken en toch iemand in vertrouwen te nemen, want dit lucht op en kan helpen bij het vinden van een oplossing. Weet je niet wie je het kunt vertellen? Denk bijvoorbeeld aan je ouders, broer of zus, huisgenoot of mentor.

Wil je hier meer over weten of je aanmelden voor de nieuwsbrief, laat dan hieronder een berichtje achter. 

3 + 3 =